Aafke Soet wil zich zorgeloos ontwikkelen

Onderstaand artikel stond in de Leeuwarder Courant (Andries Hoekstra)van 2 juni 2016:

 
soet wil zich zorgeloos ontwikkelen

FOTO RUDIE OTTENS

Kollumer Hartthijs de Vries (mannen) en Anouska Koster (vrouwen) veroverden gisteravond in Nieuwehorne de tijdrittitels van het district Noord.

De Vries was voor de eerste keer sneller dan tijdritspecialist Wieger van der Wier uit Marum. ,,Ferline jier einige ik noch wol in flink ein achter him. Yn Lúnbert wiene we dit jier like fluch en no pak ik him mei twa sekonden. Dat is dus wol lekker’’, vertelde de renner uit het Rabo Developmentteam, die op pinkstermaandag ook al de wegtitel bij de beloften voor zich opeiste in Annen.

Bij de vrouwen was Anouska Koster veruit de snelste. Zij raffelde de 18,4 kilometer door de Tjongervallei af met een gemiddelde snelheid van 43,4 kilometer per uur. ,,It gong wol lekker’’, zei de Raborenster uit De Westereen. ,,Safolle tiidritten binne der net en it NK stiet al rillegau foar de doar. Dat is it wol noflik om de pine te ûnderfinen.’’ Koster was liefst 52 seconden sneller dan Aafke Soet.

Trainingsopbouw

De achttienjarige Soet was echter dik tevreden met haar tweede plek. ,,Anouska is fjouwer jier âlder en rydt in moai skema by Rabo’’, aldus de aan de Kunstacademie Minerva in Groningen studerende Heerenveense.

Bij de junior-dames werd ze onder meer Europees en Nederlands kampioen tijdrijden. Toch was dat niet voldoende om onderdak te vinden bij een sponsorploeg. Daarom rijdt ze nog steeds in de kleuren van Kapenga Drachten.

'Myn doel is net om yn in moai pakje te riden, mar om hurd te fytsen'

Volgens Soet nemen ze bij de sponsorploegen niet vaak een eerstejaars aan. ,,It is spitich, mar ek net hiel slim, want ik kin my no soargeleas ûntwikkelje’’, zegt het wielertalent uit Heerenveen. ,,Myn doel is net om yn in moai pakje te riden, mar om hurd te fytsen.’’

Soet maakt deel uit van de Nederlandse damesselectie onder 23 jaar. Daar kan ze van alle faciliteiten gebruikmaken. Zo is ze net terug van een trainingskamp in de Italiaanse Toscane. Haar trainingsopbouw is dan ook gericht op later deze maand, als de nationale kampioenschappen worden verreden.

Langebaan

Naast het wielrennen is ze in de wintermaanden actief op de langebaan, waar ze deel uitmaakt van het team van I-Skate. Vandaar dat haar wielerseizoen ook wat later begint. Volgende week worden tijdens een etappekoers in Duitsland de puntjes op de i gezet.

Vervolgens hoopt Soet op het NK op Goeree-Overflakkee te knallen in de tijdrit over 30 kilometer. ,,It is min te sizzen, want ik ha noch noait sa’n lange tiidrit riden, mar mei in toptsien-klassearring soe ik al tefreden wêze.’’

Haar trainer Milan Kocken voorziet haar van schema’s. Die moeten er voor zorgen dat ze deze maand kan pieken. ,,Ik hâld my altyd oan syn skema’s, mar as it moai waar is wol ik der noch wolris in oerke oan fêstknope.’’

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.