Alyda: Dan schakel ik over op een extra versnelling, mijn karakter. Daar win ik het altijd mee

Op Sport Fryslan is er de nodige aandacht voor sporters met een beperking . Deze maand staat het wielrennen bij hun in de spotlight. Bijgaand artikel over Alyda Norbruis is terug te vinden op de site van Aangepast Sport Fryslan

“Nu weet ik wat ik wil. Mij mijn billen uit m’n broek fietsen, het liefst zo snel mogelijk.

Alyda werd te vroeg geboren. Door een hersenbloeding als gevolg van die vroeggeboorte, werd ze linkszijdig spastisch en raakte ze deels verlamd. Omdat ze aan haar linkerkant spastisch is, moet haar rechterkant dubbel zo hard werken om links mee te laten komen. Eigenlijk doet Alyda haar hele leven alles al met rechts. Gelukkig is haar hoofd in balans, linksom of rechtsom, Alyda wil topsport beoefenen.

“Die spasmes zullen altijd bij me blijven horen. Dat gaat nooit weer weg. Ik kan er alleen mee leren omgaan en er het beste van proberen te maken. En me er niet door uit het veld te laten slaan bij de dingen die ik graag doe. Ik weet wat ik wil: mij mijn billen uit m’n broek fietsen, het liefst zo snel mogelijk.”

Overschakelen op karakter
Alles is afgestemd op Alyda’s beperkingen. En hoe harder ze fietst, hoe meer die spasmes optreden. “Dan probeer ik vaart te maken terwijl m’n benen ook nog eens met elkaar in gevecht zijn. Dat is hard werken en soms laat m’n lichaam me echt in de steek. Dan schakel ik over op een extra versnelling, mijn karakter. Daar win ik het altijd mee.”

“Het is vaak zoveel simpeler om van de negatieve kant van een beperking uit te gaan”

En winnen deed ze. Ze fietste nog maar een jaar toen ze een zilveren medaille behaalde op de Paralympische Spelen in 2012, in Londen. Het is tekenend voor de overwinningen die Alyda sindsdien behaalde. Haar erelijst groeit en groeit.

Ga ook sporten!
“Sporten is voor iedereen belangrijk. Er wordt nog te vaak en teveel gedacht dat je niet zou kunnen sporten met een beperking. Ik wil laten zien dat dat wel kan. Daar wil ik zelf een voorbeeld, een boegbeeld in zijn.

Bron: Aangepast Sporten Fryslan

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.