Image Alt

Clubinfo

  /  Clubinfo

WV Kapenga Home Center

Onze ambitie: Een positieve bijdrage leveren aan de wielersport in Noord-Nederland door het bieden van kwalitatief goede trainingen en begeleiding. We zijn een vereniging die bouwt. Daarom ligt de nadruk op de werving, opleiding en ontwikkeling van de jeugd(categorie 1-7), nieuwelingen, junioren en dames. We concentreren ons daarbij op het wielrennen op de weg en in de winter op het veldrijden.

Geschiedenis WV Drachten

 

Het ontstaan van de Wielervereniging Kapenga Home Center:

Sinds 1947 werd in Drachten jaarlijks een wedstrijd georganiseerd. Daardoor nam in Drachten en omstreken de belangstelling voor het wielrennen snel toe. Wekelijks werden in “Plan West” trainingsrondjes gereden door de lokale wielerliefhebbers. Van enige organisatie was nog geen sprake. Renners die bij een club wilden, moesten naar Groningen, Leeuwarden of Heerenveen. Aan de daarvoor te overbruggen afstand kleefden veel bezwaren. Aan de oproep van initiatiefnemer F. Kuperus werd dan ook ruim gehoor gegeven. Op 2 mei 1956 kwamen in “Hotel Hamburg” te Drachten veel wielerliefhebbers bijeen voor de oprichtingsvergadering. Onder hen talrijke jongeren uit de omliggende dorpen.

In het voorlopige bestuur werden gekozen: F. Lightard, F. Kuperus, A. Numan en G.H. Ensing. Het bestuur voorzag voor de Drachtster wielerclub een gezonde ontwikkeling.

De eerste activiteiten waren gericht op wegtrainingen. Daarvoor was in overleg met de verkeerspolitie een oefentraject bij Drachtstercompagnie gevonden. Ook werden plannen gemaakt voor onderlinge wedstrijden.

 

Periode 1961-1981:


Voor het seizoen 1961 had WV Drachten samen WV Olympia een vergoedingssysteem ontwikkeld om meer renners uit andere delen van Nederland naar het noorden te krijgen. Daarmee moest de wielersport in Friesland aantrekkelijker worden.

Wiebe Boonstra was in het begin van de jaren 60 één van de eerste renners die successen voor de WV Drachten boekte. Aan het eind van de jaren 60, begin jaren 70 was WV Drachten succesvol, zowel met individuele renners als collectief. De eerste Caraco – fabrieksploeg bestond voornamelijk uit renners van de WV Drachten. Een verrassend hoogtepunt werd bereikt door Emi Nieuwenhuis. In 1971 werd hij 3e op het NK achtervolging; in 1974 volgde nog een 2e plaats op het NK 50 km baan. In 1972 kwam een nieuw succes. Bij het Nederland clubkampioenschap ploegenachtervolging werd WV Drachten verassend 3e.

In 1972 zorgde de WV Drachten voor een Friese primeur. De vereniging organiseerde dat jaar op 30 oktober de eerste nationale veldrit in Friesland. Bij Hemrik was een bijzonder fraai parkoers uitgezet. Daarna werd door de vereniging vele jaren in Drachten de Leembultcross georganiseerd. Daarin werd samengewerkt met de Stichting Diamant van het Noorden. In de discipline veldrijden heeft WV Drachten een hele goede naam opgebouwd. Klaas Stobbe (De Wilp) werd in de periode 1983 t/m 1991 maar liefst achtmaal Nederlands kampioen bij de Veteranen. Ook werd Klaas Stobbe diverse malen Wereldkampioen in het Belgische Mol.

 

Periode 1981-1995:

Op 24 maart 1981 werd het 25-jarig bestaan feestelijk gevierd. Tijdens de viering werd oud-voorzitter J. Dijkstra tot erelid benoemd. Die eer viel later ook te beurt aan G. Ensing, Elte Hofstra, Klaas Stobbe en Durk Steensma. Allemaal wegens grote bestuurlijke of sportieve verdiensten voor de club.

In de jaren 80 kwam het grote talent Eddy Schurer (Bakkeveen) in de schijnwerpers te staan. Hij kwam, zag en overwon. In augustus 1987 was hij de eerste renner van WV Drachten die beroepsrenner werd. Hij zou dat t/m het seizoen 1994 blijven.

Een topjaar voor de WV Drachten was 1992. Dat seizoen werden maar liefst 33 overwinningen behaald door renners van WV Drachten. Het hoogtepunt was wel het districtkampioenschap. Daar werden vier titels behaald: Wieger Oosterwoud (Amateurs-A), Jan Bakker (Amateur-B), Emi Nieuwenhuis (Veteranen) en Tim Hiemstra (Nieuwelingen). In 1993 werden ook nog veel fraaie overwinningen behaald. Zo werd Tim Hiemstra Nederlands kampioen op de weg bij de Nieuwelingen te Vijlen. Ook behaalde Tim Hiemstra dat jaar 2 bronzen medailles op de Jeugd Olympische Spelen te Valkenswaard.

 

Periode 1995-2000:

Na deze succesjaren kreeg de wielervereniging Drachten echter tegenslag te verwerken: de vereniging had geen voorzitter. Organisatorisch ging de vereniging daardoor door een dal.
In november 1995 werd Thijs Haak bereid gevonden voorzitter van de vereniging te worden. Er werd besloten om, voor het in eerst in de geschiedenis van de wielervereniging, een jeugdafdeling op te zetten. Ook werd er gestreefd naar meer samenwerking tussen Friese wielerverenigingen en tot slot werden er veel activiteiten en ideeën ontwikkeld om talentvolle renners voor de club te behouden.

Sinds 1995 ging het de wielervereniging Drachten echter voor de wind. Auke Dalstra werd de nieuwe voorzitter. De jeugdafdeling werd nog beter ontwikkeld en er werd nieuw beleid opgesteld i.v.m. trainingen en de begeleiding . Ook werden er met diverse sponsors sportieve afspraken gemaakt.

Sinds het jaar 2000 telt de wielervereniging Drachten in alle categorieën mee. Albert Schurer zorgde voor overwinningen in Nationale clubcompetitie. Ook Tim Hiemstra en Herman Steensma keerden terug naar de wielervereniging Drachten e.o. In het jaar 2002 werden er diverse ereplaatsen en overwinningen behaald. Zo won Tim Hiemstra ondermeer de Ronde van Twijzelerheide en Herman Steensma de Ronde van Rottevalle en de Ronde van De Wilp. In 2003 is de wielervereniging als twaalfde geëindigd in de eindstand van de Nationale clubcompetitie.

 

Periode 2008-2015:

Tussen 2008 en 2015 gaat de Wielervereniging onder de nieuwe naam WV Woonexpo Kapenga Drachten door het leven. Wiebren Veenstra was als oud-prof aangetrokken als ploegleider voor de elite en beloften. Samen met o.a. Rudi Bissels en Rein Oppewal wordt hard gewerkt om weer nieuwe talenten als Pieter Weening op te leiden voor de toekomst.

2010 was een echt top jaar voor de wielervereniging. Rein Oppewal werd in 1 jaar zowel Nederlands, Europees als Wereldkampioen bij de Masters. Daarnaast is Wendy Oosterwoud Nederlands kampioen geworden bij de Nieuweling-meisjes. In totaal werden er in 1 jaar 8 titels veroverd door de renners en rensters, een unieke prestatie.

2011 was een zeer bijzonder jaar voor de vereniging. Op zowel het technische als het sportieve vlak werd enorme progressie geboekt met een groot aantal titels als eindresultaat. Zowel Jan Brander (Oostenrijk) als Rein Oppewal (Oostenrijk en België) werden dit jaar Wereldkampioen op de tijdrit bij de Masters. Een zeer bijzondere prestatie, maar daarvan hadden we er mee dit jaar. Wendy Oosterwoud prolongeerde haar tijdrittitel bij de Nieuweling-meisjes, Melissa Steenhof evenaarde deze prestatie door Nederlands Kampioen op de Weg te worden bij de Nieuweling-meisjes net zoals Jan Brander bij de Masters (tijdrit). Deze 4 kampioenen zijn tijdens de jaarlijkse Clubdag door het bestuur geëerd met een speciale trofee voor hun bijzondere prestaties. Bovendien is Rein Oppewal tijdens de, door de Wielervereniging georganiseerde, districtskampioenschappen in de Kompenije gehuldigd als winnaar van de Gonnie Brouwer Memorial 2011.

Naast deze titels lieten ook de Eliterenners na een aantal magere jaren weer van zich horen. De ploeg wist zich na uitstekende optredens in de klassiekers te plaatsen voor het Finaleweekend van de Clubcompetitie, iets wat al enige jaren niet was gelukt (beste Friese ploeg). Ook lieten Andries Weening en Elzo Vos van zich horen op het NK en won Andries onze eigen Ronde van Gerkesklooster. Dit geeft zeker goede hoop voor de komende jaren. Zeker in de wetenschap dat er een goede lichting Nieuwelingen op komst is die al dit jaar bijzondere dingen heeft laten zien (David Keuning, Eit Visser, Remco v/d Ploeg en Mauro Bissels).

Naast de regulier weg- en veldsport hebben dit jaar ook een aantal renners en rensters met een beperking onderdak gevonden binnen de vereniging. Bekendste renster het afgelopen jaar was Alyda Norbruis die 2e werd op het WK in het Deense Roskilde en door de bondscoach geselecteerd is voor de Olympische Spelen in London 2012.

2011 kende naast hoogtepunten ook een aantal dieptepunten. Zowel Jan Krans als Gerrit Douma zijn het afgelopen jaar op veel te jonge leeftijd overleden. Beiden hebben zich jarenlang in verschillende functies ingezet voor de Wielervereniging.

Missie 2012: Vaststellen van ons eerste eigen beleidsplan door de leden van de vereniging. Dit plan vormt de leidraad voor ons beleid voor de komende jaren om meer renners en rensters breedtesport te kunnen bieden en talenten te begeleiden naar de topsport en hopelijk nog meer bijzondere prestaties.

2012 was een zeer succesvol wielerjaar voor de vereniging, de lijn die reeds in 2011 was ingezet heeft zich doorgezet in 2012. Sinds 2012 beschikt de wielervereniging over een eigen beleidsplan, is aangepast wielrennen als nieuwe discipline opgenomen binnen vereniging, is de technische staf uitgebreid met gediplomeerde trainers en zit het aantal leden in de lift.

Ook op het wedstrijdvlak is het ondanks de crisis gelukt om voor 2013 en 2014 belangrijke wedstrijden naar Fryslân te halen. Naast de A7 Classic (10 editie), Jeugdronde en de criteriums kan daar in 2013 de Ronde van Gorredijk aan worden toegevoegd. Maar kers op de taart is het binnenhalen van het NK Wielrennen voor Nieuwelingen (m/v), Junioren (m/v) en Elite naar Ureterp in 2014!

Op 7 maart 2014 zijn de wielerverenigingen Olympia uit Heerenveen en Woonexpo Kapenga uit Drachten gefuseerd. Een nieuwe club maar voortgekomen uit 2 verenigingen met een rijke historie. Onder de titel ‘Samen op Koers’ willen we het Friese wielrennen een impuls geven voor zowel de breedtesport als de opleiding van talenten.

 

Periode 2016-2020:

10 februari 2016 is een nieuw bestuur aangetreden en is de naam gewijzigd in Kapenga Home Center. Dankzij uitstekend werk van de sponsorcommissie is het gelukt om Kapenga Wonen uit Buitenpost en Leeuwarden en Homecenter uit Wolvega vast te leggen voor een periode van 5 jaar zodat de sponsoring verzekerd is en we kunnen bouwen aan de toekomst.

Na een periode van 3 jaar is er in januari 2019 het bestuur vernieuwd en waait er een frisse wind door de organisatie

Onder het motto ‘Fietsend de toekomst in’ is het nieuwe bestuur samen met de jeugdcommissie en de technische commissie aan de slag gegaan.

Fietsend de toekomst in!

 

Onze missie
WielerVereniging KapengaHomeCenter wil de wielersport onder de mensen brengen en richt zich
daarbij op Noord Nederland. We willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van de wielersport in de
breedste zin van het woord. We bieden verschillende takken van de wielersport aan, in wedstrijd- en of
groepsverband. Wielrenners kunnen naar behoefte alle disciplines beoefenen. We luisteren naar de
mensen die al wielrennen of nog willen gaan wielrennen en bieden zo een blijvend aanbod. Dit alles in een zo
veilig mogelijke omgeving.

 

Visie
De sportieve fietser beoefent vaak diverse disciplines van de wielersport: Weg wielrennen (toer en competitie), veldrijden, tijdrijden. Dat gebeurt op zeer diverse niveaus, afhankelijk van leeftijd, ambities, talent, fysieke, mentale mogelijkheden, financiën. Een wielrenner beoefent regelmatig meer dan één discipline.

Wielervereniging KapengaHome Center wil voor deze fietsers een aanbod bieden met een opzet die het mogelijk maakt om voortdurend  van alle soorten wielersport gebruik te kunnen maken. Voor jong en oud. Ons aanbod bestaat uit de volgende disciplines: weg wielrennen (toer en competitie). Leden kunnen deelnemen in wedstrijdverband-, groeps-, individueel.

Bestuur

 

De WV Kapenga Home Center heeft een algemeen bestuur welke bestaat uit 5 leden met elk hun eigen takenpakket. We zijn zowel op zoek naar mensen die deel willen nemen in het bestuur als mensen die andere zaken willen oppakken!

Momenteel bestaat het dagelijks bestuur uit Rudi Bissels, Anne van der Wal & Oebele van de Veer.

 

Contactgegevens.

 

Functie Persoon E-mail
Voorzitter  Vacant (Rudi Bissels – Interim) voorzitter@wvdrachten.nl
Penningmeester Oebele van der Veer penningmeester@wvdrachten.nl
Secretariaat Vacant secretariaat@wvdrachten.nl
Algemeen bestuurslid Anne van der Wal annevdwal@wvdrachten.nl
Ledenadministratie Vacant ledenadministratie@wvdrachten.nl
Kleding commissie Vacant kleding@wvdrachten.nl
Technische commissie / Trainers Vacant (Rudi Bissels – Interim) technischezaken@wvdrachten.nl
Wedstrijdzaken Vacant wedstrijden@wvdrachten.nl
Webbeheer Vacant webbeheer@wvdrachten.nl
Statuten WV Kapenga Home Center

De statuten zijn bijgewerkt tot en met 2016.

Lidmaatschap

 

De WV Kapenga Home Center uit Drachten is een vereniging die zich hoofdzakelijk richt op de wedstrijdsport. Wanneer je lid wordt van de Wielervereniging moet je ook een licentie bij de KWNU aanvragen. Als lid krijg je training van deskundige trainers en begeleiders gericht op elk niveau en kun je deelnemen aan verschillende soorten wedstrijden

Elke categorie heeft zijn eigen trainers en begeleiders die je zoveel mogelijk begeleiden in de wielersport, variërend van trainingen tot begeleiding tijdens wedstrijden en van voeding tot onderhoud van je fiets.

 

Clubtrainingen

In de winter en het vroege voorjaar vinden de trainingen plaats op zaterdag en zijn gericht op duurtraining en kracht maar ook wordt er gecrossed door het bos.

Vanaf het begin van de zomertijd tot eind september gaan de clubtrainingen naar de dinsdag- en donderdagavond. De Jeugd traint elke dinsdag- en donderdagavond op onze eigen wielerbaan op sportpark Fennepark in Drachten. Hier wordt de nadruk verlegd van duurtrainingen naar intervaltrainingen en techniek.

De oudere categorieën trainen elke dinsdagavond vanuit Gorredijk (Sportcentrum Unifit achter de Jumbo aan de Badweg) gericht op snelheid, interval en techniek. Daarnaast trainen zij af en toe ook op de baan en worden er trainingswedstrijden op de baan georganiseerd als trainingselement.

Voor iedereen die wel eens wil voelen of wielrennen een leuke sport is bestaat de mogelijkheid om een aantal keren gratis en onverplicht deel te nemen aan een clubtraining. Je kunt je hiervoor melden bij de trainers.

 

Clubkleding

Wanneer je lid wordt van de Wielervereniging, verwachten we ook dat je onze clubkleding aanschaft.  Je bent namelijk verplicht om trainingen en wedstrijden te rijden in de clubkleding. Je kunt zelf je kledingpakket samenstellen (kleding wordt je eigendom). Er is onder andere keuze uit een koersbroek, lange broek, koersshirt, zomerjas, winterjas, bodywarmer, snelpak, arm- en beenstukken.

We hebben een contract met Kalas. Via onze eigen Kapenga Home Center pagina op de webshop van Kalas kun je zelf bepalen welke kleding je wilt aanschaffen.

Mocht je nog meer informatie willen hebben of vragen hebben? Neem dan gerust contact op met het kleding beheer van de vereniging (kleding@wvdrachten.nl).


Procedure lid worden WV

Als je lid wilt worden kan dat via het formulier hier op de site .Wij zorgen er vervolgens voor dat je ingeschreven wordt bij de Wielervereniging en kunnen helpen bij de registratie bij de KNWU zodat je vervolgens een wedstrijdlicentie aan kunt vragen. Je krijgt van ons een bevestiging samen met uitleg over de contributie, aanvraagprocedure licentie, informatie over trainingen en wedstrijden e.d.

Om wedstrijden te kunnen rijden dien je in het bezit te zijn van een zogenaamde bikechip (transponder). Deze chip wordt gebruikt om tijdens wedstrijden de uitslagen te registreren. Zodra je voor de eerste keer je toegangsgegevens krijgt van de KNWU, kun je deze chip kopen of huren via de KNWU (onderdeel mijn KNWU). Meer informatie vind je op de website van de KNWU, onderdeel mijn KNWU. Bestel de chip op tijd zodat je deze binnen hebt voordat het wedstrijdseizoen begint. Je moet de chip aan je voorvork monteren, hoe dit precies moet kun je hier vinden.

Tevens moet iedereen van 17 jaar en ouder die voor het eerst een licentie aanvraagt een sportkeuring ondergaan. Meer informatie hierover vind je op de website van de KNWU – Sportkeuringen  of via het secretariaat.