Wielervereniging Kapenga Home Center

  /  Nieuws   /  Interclubwedstrijd brengt koersgeluk terug bij jeugd
foto Jilmer Postma

Interclubwedstrijd brengt koersgeluk terug bij jeugd

Zevenbanentoernooi in het Friesch Dagblad

Friesch Dagblad, 17-08-2020

Wielrennen
Bert Kalteren

Op de wielerbaan op sportpark De Fennen in Drachten is gisteren de laatste meeting gehouden van de zevenbanenwedstrijd. Het was de laatste interclubwedstrijd van het district Noord van de KNWU in een bijzonder jaar waarin de uitbraak van corona een einde leek te maken aan veel wielergeluk. “We zijn heel blij dat we deze wedstrijden in deze tijd hebben kunnen organiseren. Want van groot tot klein willen ze wedstrijden fietsen, want daar trainen ze voor”, zegt Peter Matahelumual, voorzitter van de Drachtster wielervereniging Kapenga Home Center.

De slotwedstrijden worden onder stralende omstandigheden verreden, terwijl de volgers hun kampen hebben opgeslagen onder de schaduwrijke bomenrij. Rekening houdend met het protocol van de anderhalve-metermaatschappij. En anders worden de aanwezigen daar wel fijntjes op gewezen door de speaker. Want zodra de regels met voeten worden getreden en ‘handhaving’ dat constateert, zal het wielergeluk van de jeugd van korte duur zijn.

De zomercompetitie, die normaal in het voorjaar wordt verreden, en met vertraging op 5 juli van start is gegaan in Hoogeveen, blijkt een hit. IN anderhalve maand worden op zeven locaties, waarvan vier in Fryslân (naast Drachten ook Sneek, Leeuwarden en De Westereen) baanwedstrijden gehouden voor de jeugd. Bijna wekelijks worden records gebroken wat aantal deelnemer betreft: In Drachten ligt dat ver boven de honderd (123). “We moeten op elkaar passen, maar hebben elkaar ook nodig en dat is mooi”, vindt Matahelumual.

Tim Hiemstra (43) weet als oud-wielrenner hoe belangrijk wedstrijden zijn. “De beste training is een wedstrijd. Dit is regionaal en omdat het peloton daardoor wat kleiner is ook laagdrempelig.” Hij is voor het tweede jaar trainer bij WV Drachten, nadat hij tussendoor heeft getennist en gevoetbald. “Mijn zoon Jelrik fietst bij de nieuwelingen. Aanvankelijk voetbalde hij bij Drachtster Boys, maar hij koos op heen gegeven moment voor het fietsen. Dan word je er zelf ook weer in meegezogen en heb je zo weer de smaak te pakken.”

“Sinds is een 28-inch fiets heb, gaat het beter. Dat moet ook, want ik wil prof worden”

Samen met Edser Broers traint hij categorie van vijftien tot achttien jaar. De nieuwelingen en Juniorencategorie telt gisteren liefst 65 deelnemers, maar een wedstrijd bespreking is er niet. “Ik heb vijftien man en de een komt een uur vantevoren en de ander een kwartier. Dat heb ik zaterdag al gedaan, want we hebben een WhatsApp groep. Even wat tactisch aanwijzingen”, zegt Hiemstra.

28 inch

In categorie 7 (tot veertien jaar) rijdt Erwin Leijenaar uit Beetsterzwaag in de eindsprint op het podium namens WV Kapenga. Hij wordt derde en dat stemt tevreden. “Maar het kan altijd beter. Het gaat bij mij vooral oom het plezier, maar ik rijd de afgelopen vier jaar wel regelmatig op het podium”, zegt de veertienjarige renner uit Beetsterzwaag. “Ik had een 26-inch fiets en daardoor kon ik niet meekomen. Nu ik een 28-inch fiets heb gaat het beter. Dat moet ook, want ik wil prof worden.”

“De jeugd heeft de toekomst. Vanuit de breedtesport hoop je dat talenten de stap naar de top kunnen zetten. Pieter Weening is een voorbeeld. Maar Tim Hiemstra ook”, vindt Matahelumual. “In dat kader is het belangrijk de jeugd gemotiveerd te houden en ik was bang voor een verloren seizoen door corona.” Dat is allerminst het geval, want bij de amateurs gaat het juist crescendo. “We hebben tijden gehad dat ze op de vingers van één hand te tellen waren en hebben nu wekelijks aanwas. We werken samen met de drie toerfietsclubs in Drachten en de triatlonvereniging. We groeien en hebben er al zo’n dertig man bij”, zegt een tevreden voorzitter.